22.12.2015.


Danas su u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Sarajevu Vjekoslav Bevanda, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora BiH i Ian Brown, direktor Ureda Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) potpisali Ugovor o zajmu za izgradnju dionica autoceste Počitelj – Buna kao i nastavak izgradnje dionice Zenica jug – Zenica sjever potpisali. Takođe ovom prilikom Jasmin Bučo, direktor JP Autoceste FBiH i Ian Brown, direktor Ureda Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) potpisali su Ugovor o implementaciji projekta.


Vrijednost ugovora za izgradnju navedenih dionica iznosi 160 miliona KM.


Ovaj ugovor je prvi pozitivan korak rada nove Uprave i značajan je jer pokazuje našu spremnost i sposobnost za kontinuitet izgradnje novog investicionog ciklusa na Koridoru Vc. Sredstva za 11 novih kilometara autoceste su obezbjeđena u rekordnom roku od mjesec dana. Inače procedura za dobijanje ovakvog kredita traje i do godinu dana. Početkom godine pokrećemo tendersku proceduru za izgradnju autoceste Počitelj – Buna i nastavka izgradnje dionice Zenica jug – Zenica sjever“, istakao je Jasmin Bučo, direktor JP Autoceste FBiH.


Dionica na jugu je relativno jednostavna za izgradnju dok je dionica Zenica sjever-Zenica jug iznimno zahtjevna s aspekta geologije i predstavlja jednu od zahtjevnijih na Koridoru Vc.


Početak izgradnje navedenih dionica očekuje se sredinom 2016. godine.


                                                                                                                                 

                                                                                                                                                                                                                                               

FOTO

2.jpg3.jpg4.jpg