BC Lašva – Nević Polje: Nakon urbanističke saglasnosti, još građevinska dozvola i raspisivanje tendera

JP Autoceste FBiH je dobilo urbanističku saglasnost za izgradnju dionice brze ceste Lašva petlja – Nević Polje.

Ova brza cesta će prolaziti kroz područje Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona, odnosno na području općina Busovača, Vitez, Novi Travnik i Travnik, te grada Zenica.

Izgradnja brze ceste krenut će od ulaza u Vitez do Nević Polja.

U završnoj je fazi izrada glavnog projekta.

Za poddionicu Vitez – Nević Polje u dužini od 5,5 km u toku su pripreme tendera za izvođenje i nadzor radova i eksproprijacija. Očekuje se raspisivanje tendera u drugoj polovini marta.

Paralelno se radi na prikupljanju saglasnosti za izdavanje građevinske dozvole.

Ako sve bude teklo po planu, ugovor bi se mogao potpisati u drugoj polovini ove godine.

Sredstva za izgradnju jedne dionice  Vitez – Nević Polje je osigurala Vlada FBiH i to za dio čiji je implementator JP Autoceste FBiH  za LOT5 – izlaz iz poslovne zone do Nević Polja u visini 66 miliona KM, a za dio LOT 4 – prolaz kroz poslovnu zonu Vitez čiji je implemetator JP Ceste FBiH 34 miliona KM.

Brza cesta Lašva – Nević Polje je duga 24,5 km i podijeljena je na tri poddionice: Lašva-Kaonik, Kaonik – Vitez i Vitez – Nević Polje. Imat će sve karakteristike brze ceste, propisane Zakonom o cestama FBiH, osim dijela koji prolazi kroz poslovnu zonu Vitez, koji će predstavljati magistralni put i njemu će se pristupati preko novoformiranih kružnih tokova na ulazu i izlazu iz poslovne zone.

 

Press JP Autoceste FBiH