Centar održavanja i kontrole prometa (COKP) služi za smještaj jedinica za održavanje, nadzor i upravljanje prometom na autocesti. Sigurnost i udobnost putovanja autocestom A1 nadzire se i osigurava 24 sata dnevno, 365 dana u godini iz COKP-a. Zaposlenici se u svom radu služe savremenim i sofisticiranim sistemima koji osiguravaju dotok informacija s cijele dionice autoceste u realnom vremenu. Saobraćaj na svim dionicama autoceste se nadzire i upravljati putem promjenjive dinamičke signalizacije, tok saobraćaja u tunelima – rad ventilacije, led rasvjete, kordinacija svih eventualnih incidenata ili akcidentnih situacije, sve u saradnji s policijom, vatrogasnim i drugim hitnim službama u slučaju potrebe.

U centrima održavanja i kontrole prometa (COKP) Drivuša i Zvirići smještene su glavne prometne centrale (GPC) koje su, prema trenutnoj organizaciji, najviši nivo prometno informacijskog sistema (PIS-a).

U sklopu COKP-a nalaze se i drugi objekti neophodni za upravljanje i održavanje autoceste: upravna zgrada za kontrolu bezbjednosti, radionice, benzinska pumpa, praonica vozila, garaže za vatrogasna vozila i teretna vozila, solana, parking i ostali pomoćni objekti.