Warning: preg_match() [function.preg-match]: Unknown modifier 'c' in /home3/betatel/public_html/klijenti/jpautoceste/web/plugins/content/AdmirorGallery/classes/agHelper.php on line 406
Ministri Jusko i Butković u Svilaju polažu kamen temeljac za početak radova na izgradnji mosta kod Svilaja

14.09.2016.


Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Oleg Butković će danas, 14. septembra u 12.00 sati, položiti kamen temeljac za početak radova na izgradnji mosta na rijeci Savi u mjestu Svilaj, općina Odžak.


Ispred Bosne i Hercegovine svečanosti u Svilaju prisustvovat će i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić te direktor JP Autoceste FBiH Đenan Salčin.


Most kod Svilaja sastavni je dio međunarodnog pan - evropskog cestovnog koridora Vc "Budimpešta - Beli Manastir - Osijek - Sarajevo - Ploče", koji je dio evropske mreže autocesta s oznakom E-73 i koji sjever Evrope povezuje s Jadranom. Most preko rijeke Save ujedno je i kontaktna tačka autocestovne mreže Republike Hrvatske i Federacije Bosne i Hercegovine.


Budući most bit će dug 660 metara, ukupne širine 29 metara, a za svaki  kolni smjer predviđene su po tri vozne trake širine 3,50 metra, bez zaustavne trake sa zaštitnim prometnim pojasevima 0,5 metra visine sa obje strane mosta, dok će se betonska monolitna pješačka staza izgraditi u širini od 0,75 metara.


Zajednička izgradnja mosta realizirana je  temeljem Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Svilaja i priključnih graničnih dionica autoceste na koridoru Vc. Shodno Sporazumu svaka država finansira 50% ugovorene vrijednosti radova.


Finansiranje bosansko-hercegovačkog dijela je osigurano putem zajma EU i iz vlastitih sredstava dok je finansiranje hrvatskog dijela mosta osigurano putem CEF  fonda (58%) te kredita EIB-a (42%).


Ukupna vrijednost ugovorenih radova za izgradnju mosta iznosi 22.308.022,34 eura bez PDV-a.


Za izvođača radova izgradnje mosta izabrana je Poslovna udruga koju čine  Viadukt d.d. Zagreb i Hering d.d. Široki Brijeg, dok je planirani rok završetka radova izgradnje mosta "Sava" dvije godine, od dana uvođenja izvođača radova u posao.Od završetka radova na mostu kod Svilaja direktno zavisi završetak i puštanje u promet najsjevernije dionice Koridora Vc Svilaj – Odžak (10,4 km).Most Sava.jpgMost Sava 1.jpgMost Sava 2.jpg


 
Rekordni promet i prihodi na autocesti A1

09.09.2016. 


Promet i prihod na autocesti A1 porasli su za dvadesetak posto u mjesecu augustu u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je povećanje prihoda od cestarine bilo za petnestak posto.

 

Također je zabilježeno povećanje prodanih ACC TAG uređaja za 71,47 posto u odnosu na prošlu godinu.


Statistika pokazuje da je najprometnija dionica Sarajevo sjever – Zenica jug sa 762.446 vozila, a zatim slijedi Sarajevo zapad – Tarčin sa 291.576 vozila i Međugorje – Ljubuški sa 115.031 vozila.


Tokom mjeseca augusta ove godine naplaćena je cestarina u iznosu od 4.144.015,97 KM sa PDV-om i vidljiv je trend rasta u odnosu na prošli mjesec za 8,92 posto, kao i za isto razdoblje prošle godine za 14,85 posto.


Najveću zaradu od cestarine u augustu mjesecu imala je dionica Sarajevo sjever – Zenica jug 3.253.071,42 KM sa PDV-om što je povećanje od 10,86 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine (2.934.488,34 KM).

 

Vidljiv trend rasta prihoda od naplaćene cestarine bilježi i dionica Sarajevo zapad –Tarčin sa 707.711,36 KM sa PDV-om, što je povećanje od 8,89% u odnosu na prihod ostvaren u prethodnom mjesecu (649.952,62 KM) dok je u odnosu na isto razdoblje prošle godine  uvećano za 34,60 posto (525.792,61 KM).

 

Bolje brojke bilježi i dionica Međugorje – Ljubuški gdje su ostvareni prihodi od 183.233,19 KM sa PDV-om, što je povećanje od 31,50 posto u odnosu na prihod ostvaren u prethodnom mjesecu (139.343,69 KM), odnosno povećanje za 23,99 posto (147.775,77 KM) u odnosu na prošlu godinu.

 

Prihodi od cestarine se koriste za upravljanje i održavanje postojeće autoceste te dijelom za pripremu novih projekata.

 

 
Radovi na petlji Sarajevo sjever – zatvaranje izlaznog kraka iz smjera Zenica

07.09.2016. 


Dana 10.09.2016. godine u periodu od 06:00 do 16:00 sati bit će zatvoren izlazni krak na petlji Sarajevo sjever  (Jošanica) iz smjera Zenica - Sarajevo zbog radova na zamjeni habajućeg sloja asfalta. Svi ostali krakovi na petlji Sarajevo sjever (izlaz sa autoceste smjer prema Zenici i oba ulaza na autocestu) će biti bez ograničenja u saobraćaju.


Izlaz sa autoceste prema Sarajevu se može ostvariti na izlaznoj rampi petlje Butila, odnosno izlaz prema Vogošći i Tuzli se može ostvariti na lijevoj strani autoceste s tim da se korisnici autoceste trebaju okrenuti na kružnom toku petlje Sarajevo zapad (Vlakovo).


Regulacija saobraćaja će se obaviti postavljanjem privremene saobraćajne signalizacije. Molimo korisnike da poštuju postavljenu privremenu signalizaciju.


Želimo Vam sretan put i ugodnu vožnju.

 

Warning: preg_match() [function.preg-match]: Unknown modifier 'c' in /home3/betatel/public_html/klijenti/jpautoceste/web/plugins/content/AdmirorGallery/classes/agHelper.php on line 406
Na proljeće nastavak gradnje sjeverne kapije BiH

05.09.2016.


Nova uprava JP „Autoceste FBiH“, s direktorom Đenanom Salčinom na čelu, provodi sve potrebne aktivnosti kako bi se omogućilo da druga faza radova na sjevernoj kapiji BiH, odnosno gradnje međudržavnog mosta „Svilaj“, bude uspješno provedena.


Ubrzanje aktivnosti


Posebno treba istaći zajedničku saradnju „Autocesta FBiH“ i Ministarstva komunikacija i prometa BiH, koje je nadležno za ovaj međudržavni projekt. Nakon nekoliko propalih tendera konačno je odabran izvođač te radovi na gradnji mosta preko rijeke Save trebaju uskoro započeti. Propisani rok za dovršetak radova je 24 mjeseca.


- S obzirom na to da je za puštanje u promet dionice autoceste, osim dovršetka radova na mostu, veoma bitno i dovršenje graničnog prijelaza „Svilaj“, u narednom periodu se očekuje značajno ubrzanje aktivnosti na ispunjenju obaveza za koje je nadležna Uprava za indirektno oporezivanje - kaže Salčin.


Sama implementacija izgradnje, s obzirom na specifičnosti, podijeljena je u dvije faze.


- Prva faza obuhvata glavninu radova i čine je kompletni nasipi na glavnoj trasi, petljama i odmorištu, mostovske konstrukcije, vanjska odvodnja, zaštitne ograde te pomoćne i pristupne ceste, dok preostali završni radovi čine drugu fazu. U radovima druge faze su, između ostalog, obuhvaćeni završni slojevi kolovoznih konstrukcija, vertikalna i horizontalna signalizacija, zaštitna elastična odbojna ograda, objekt čeonog naplatnog mjesta, konstrukcija zaštite od buke te unutrašnja odvodnja i instalacije - kaže Salčin.

Radovi prve faze su završeni do predviđenog roka 30. juna 2015. godine, nakon čega je obavljen tehnički prijem završenih objekata, te potom dobivena upotrebna dozvola. Nakon dovršetka implementacije ovih državnih infrastrukturnih projekata kao što su dionica autoceste Svilaj - Odžak, međudržavni most „Svilaj“ i granični prijelaz „Svilaj“ stvorit će se uvjeti za mnogo kvalitetnije povezivanje naše država sa susjednim zemljama.


Značajni objekti


- Trenutno su radovi na dionici u fazi mirovanja do početka druge faze koji je planiran za mart 2017. godine. Propisani rok za dovršetak radova druge faze je približno osam mjeseci, tako da je kompletiranje radova na dionici te dobivanje upotrebne dozvole planirano za kraj 2017. godine – ističe direktor „Autocesta FBiH“


Ukupna dužina dionice iznosi približno 10,4 kilometra, a na njoj je smješteno nekoliko značajnih objekata. Na samom početku dionice predviđena je izgradnja graničnog prijelaza „Svilaj“, koji se implementira međusobnom saradnjom nadležnih institucija.


53,8 miliona KM

vrijednost projekta


660 metara

dužina mosta


29 metara

širina mosta


730 dana

rok za završetak radova od dana uvođenja u posao


10,4 kilometra

dužina dionice od BiH do Hrvatske


FOTO

DSC_1212.JPGDSC_1234.JPGDSC_1240.JPGDSC_1255.JPGDSC_1274.JPGDSC_1318.JPGDSC_1332.JPGDSC_1386.JPG


 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća > Kraj >>