Sretan Uskrs i Vaskrs!

14.04.2017.


Svim vjernicima katoličke i pravoslavne vjeroispovijesti želimo sretan Uskrs i Vaskrs! 

 
JAVNI INTERES ZA IZGRADNJU BRZE CESTE LAŠVA - NEVIĆ POLJE

13.04.2017.Federalna vlada je donijela Odluku o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju brze ceste Lašva - Nević Polje u dužini od 24,385 kilometara.


Korisnik eksproprijacije nekretnina potrebnih za njenu izgradnju je JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar. Ovom javnom preduzeću je naloženo da pokrene postupak eksproprijacije nekretnina prema već urađenim elaboratima.

Vlada Federacije BiH je 2014. godine donijela Odluku o utvrđivanju općeg interesa za izgradnju brze ceste Lašva - Vitez - Donji Vakuf, a kako je od dana njenog donošenja protekao rok od dvije godine u kojem je bilo potrebno pokrenuti postupak eksproprijacije, donesena je nova odluka o utvrđivanju javnog interesa, što je zakonski uslov za pokretanje postupka eksproprijacije. 

Warning: preg_match() [function.preg-match]: Unknown modifier 'c' in /home3/betatel/public_html/klijenti/jpautoceste/web/plugins/content/AdmirorGallery/classes/agHelper.php on line 406
Terzić: Mi smo spremni i osigurali smo ozbiljan investicijski ciklus koji se neće prekidati u sljedećih desetak godina

05.06.2017.
Konferencija "Suvremeni transportni i komunikacijski sustavi", u organizaciji Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, održana je u sklopu Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar 2017.


Među izlagačima na Konferenciji su bili Adnan Terzić, v.d. direktor JP Autoceste FBiH te Marin Jelčić, v.d. izvršni direktor za upravljanje i održavanje.


Direktor Terzić u svome izlaganju dao je ocjenu trenutnoga stanja u cestogradnji, uz nadu kako će u budućnosti sve razine vlasti imati više sluha za probleme s kojima se susreću u tome poduzeću. Važan preduvjet za nastavak gradnje autoputa je,  svakako, usvajanje akciza.


- Mi smo spremni i osigurali smo ozbiljan investicijski ciklus koji se neće prekidati u sljedećih desetak godina. Ključna stvar je da su investicije osigurane, da imamo projekte i da sad trebamo provesti zahtjevne procedure koje nisu samo stvar jedne institucije nego kompletnog sistema. Iako u ovom trenutku dinamika izgradnje autocesta nije zadovoljavajuća, početak ove godine je obećavajući jer je urađeno 13 milijuna maraka posla, odnosno polovica onoga što smo uradili u prošle dvije godine. Trenutno imamo tri aktivna projekta, a do kraja godine se nadamo da ćemo na šest gradilišta otpočeti sa velikim radovima i tako dati zamah domaćoj privredi, istaknuo je Terzić.


Dodao je i da ove godine JP Autoceste FBiH nastavljaju s projektom za koje su već osigurana sredstva, a to je dionica Počitelj – Zvirovići, kao i sa dva projekta koja su, nažalost, u vezi s akcizama, dionice Počitelj – Buna i Lot 3 Zeničke zaobilaznice.


O digitalizaciji autocesta i primjeni toga sustava govorio je Marin Jelčić, u sklopu teme „Od pametnih autocesta do pametne države“, gdje je bilo govora o digitalnoj infrastrukturi i njenoj primjeni. Jelčić je, navodeći primjer zemalja s razvijenim sustavom prometnih mreža ukazao na sistem naplate cestarine elektronskim putem. Posebno se bazirao na ACC TAG uređaje, kojima se omogućava brza i efikasna naplata cestarine bez posredovanja blagajnika i čekanja na naplatnim mjestima.

 

Press služba JP Autoceste FBiH d.o.o. MostarFOTO


k1.jpgk2.jpgk3.jpgk4.jpgk5.jpgk6.jpgk7.jpgk8.jpgksm.jpg
VIDEO


 
Saglasnost za poništenje tendera za poddionicu Počitelj - Zvirovići

27.03.2017. 


Nadzorni odbor JP Autoceste FBiH dao je saglasnost Upravi za poništenje tendera za izvođenje radova na izgradnji autoceste na poddionici Počitelj – Zvirovići, LOT 1 i LOT 2. 


Time su ispoštovane sve procedure da se krene u raspisivanje novog tendera po skraćenoj proceduri, kako bi do 1. augusta bio potpisan ugovor s novim izvođačem radova. 


O zvaničnom poništenju tendera JP Autoceste FBiH će obavijestiti Evropsku investicionu banku (EIB) koja i finansira ovaj projekat, vrijedan 200 miliona KM.  
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća > Kraj >>