Warning: preg_match() [function.preg-match]: Unknown modifier 'c' in /home3/betatel/public_html/klijenti/jpautoceste/web/plugins/content/AdmirorGallery/classes/agHelper.php on line 406
SIGURNO ZA PRAZNIKE

Akcija preventivne kontrole tehničke ispravnosti i pripreme putničkih motornih vozila

 

Bosanskohercegovački auto-moto klub /BIHAMK/ organizuje besplatnu saobraćajno-preventivnu akciju preventivne kontrole tehničke ispravnosti i pripreme putničkih motornih vozila pred prvomajske praznike pod nazivom “Sigurno za praznike”.

Akcija se realizuje na ulazu u autoput A1, u mjestu Jošanica /kod naplatnih kućica/ i to u petak 26. aprila/travnja i utorak 30.aprila/travnja u vremenu od 15 do 20 sati.

U akciji mogu učestvovati svi motorizovani građani korisnici autoceste A1, koji također mogu i izvršiti učlanjenje u BIHAMK prilikom  besplatnog pregleda vozila.

Više informacija putem telefona 1282 /birajte broj 4/.

 

DSC_0816.JPG

 
Upućen poziv za dostavljanje ponuda za izradu noveliranog glavnog projekta na dionici Počitelj – Bijača, poddionica Počitelj – Zvirovići

JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar uputilo je poziv za dostavljanje ponuda za izradu noveliranog glavnog projekta autoceste na Koridoru Vc, dionica Počitelj – Bijača, poddionica Počitelj – Zvirovići.

Poziv je upućen na adrese šest kompanija koje su ranije prošle fazu pretkvalifikacije na osnovu informacija sadržanih u dostavljenim iskazima interesa. Kompanije kojima je upućen poziv su: JV: Grusamar Ingenieria (Španija), Euroestudios (Španija), Intecsa-Inarsa (Španija); Egis Inernational (Francuska); JV: Technital (Italija), Energoinvest (BiH); JV: IGH (Hrvatska), Dalekovod projekt (Hrvatska), Institute for photogrammetry (Hrvatska); JV: IPSA (BiH), Divel (BiH) i IPZ (Hrvatska).

Krajnji rok za predaju ponuda je 28. 5. 2013. godine.

Očekuje se da će ugovor biti dodijeljen početkom mjeseca jula 2013. godine.

 

Warning: preg_match() [function.preg-match]: Unknown modifier 'c' in /home3/betatel/public_html/klijenti/jpautoceste/web/plugins/content/AdmirorGallery/classes/agHelper.php on line 406
STUDENTI GRAĐEVINSKOG FAKULTETA U SARAJEVU POSJETILI GRADILIŠTE TUNELA PRVI MART (TUNEL VIJENAC)

Izgradnja impozantnih objekata na autocesti Koridora Vc jedinstvena je prilika da se studenti građevinskih fakulteta upoznaju sa praktičnom primjenom stečenih znanja u teoretskom dijelu nastave i laboratorijskim vježbama. Izgradnja tunela Prvi mart (tunel Vijenac) na poddionici Gorica - Bilješevo jedan je od najzahtjevnijih građevinskih poduhvata na cijeloj trasi autoceste Koridora Vc.

 

U obilasku tunela učestvovalo je oko 50 studenata druge, treće i četvrte godine Građevinskog fakulteta u Sarajevu, Odsjek za geodeziju. Posjetioce je na poddionici dočekao šef projekta JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar Ahmet Mušija i sa saradnicima ih upoznao sa najvažnijim karakteristikama objekta i dosadašnjom dinamikom izgradnje.

 

Studenti su imali priliku vidjeti praktičnu primjenu svih geodetskih proračuna, kao i prenošenje istih, karakteristika terena na karte i na projekte. Tokom obilaska mogli su se uvjeriti u visok stepen preciznosti proračuna, s obzirom na to da je mimoilaženje prilikom proboja tunela Prvi mart (tunel Vijenac) iznosilo svega nekoliko milimetara.

 

Karakteristike tla i način proboja, tzv. austrijska metoda gradnje tunela, samo su neke od lekcija sa čijom su se praktičnom primjenom upoznali budući inžinjeri. Jedinstvena ocjena svih studenata, profesora i asistenata koji su učestvovali u obilasku je da izgradnju autoceste na Koridoru Vc i svih građevinskih objekata treba u što većoj mjeri iskoristiti za sticanje praktičnih iskustava.

 

Sarajevo, 28. 3. 2013.

 

 

IMG_6640.jpgIMG_6649.jpgIMG_6664.jpgIMG_6672.jpgIMG_6700.jpg

 

Warning: preg_match() [function.preg-match]: Unknown modifier 'c' in /home3/betatel/public_html/klijenti/jpautoceste/web/plugins/content/AdmirorGallery/classes/agHelper.php on line 406
STUDENTI GRAĐEVINSKOG FAKULTETA U SARAJEVU OBIŠLI PODDIONICU SUHODOL - TARČIN

Poddionicu Suhodol - Tarčin na Koridoru Vc obišlo je 30 studenata četvrte godine drugog ciklusa studija na predmetu Podzemne konstrukcije Građevinskog fakulteta u Sarajevu, predvođeni prof. Harisom Jašarevićem. Tom prilikom šef projekta JP Autoceste FBiH na navedenoj poddionici Tarik Pihura predstavio je način izgradnje tunela na autocesti Koridora Vc kao i dosadašnju dinamiku izvođenja radova u izgradnji tunela T3 - Suhodol i T4 - Tarčin na ovoj poddionici.

Studenti su prvi put u praksi imali priliku vidjeti kako se grade tuneli po najsavremenijoj austrijskoj metodi gradnje. Posebno ih je impresionirala činjenica da se tunel Tarčin gradi samo tridesetak metara ispod postojećeg željezničkog tunela, a da sama gradnja ni na koji način ne ometa željeznički saobraćaj. Studenti su se praktično mogli upoznati i sa pojmovima kao što su portal, sidra, mlazni beton, kalota i dr., koje su do sada obrađivali u okviru teoretske nastave, a koji su uobičajeni prilikom izgradnje tunela. Također, upoznali su se i sa osnovnim principima zaštite na radu prilikom realizacije ovakvih projekata. Budući inžinjeri su na terenu mogli vidjeti kako funkcionišu i velike građevinske mašine. Uvjerili su se da se i najsloženiji građevinski radovi mogu izvoditi bez obzira na vremenske uslove, te da pojam građevinska sezona, bar kad je u pitanju izgradnja autoceste koriodora Vc, više nije relevantan. 

Prije obilaska gradilišta inžinjeri kompanije Cengiz Insaat su studentima održali prezentaciju o izgradnji poddionice Suhodol - Tarčin. Tom prilikom studenti su upoznati sa projektovanim tehničkim karakteristikama trase i svih objekata koji će na njoj biti izgrađeni, a posebno sa tunelima. Naročita pažnja u okviru ovog predavanja posvećena je geološkim karakteristikama terena s obzirom na veliku raznolikost sastava tla kroz koje se vrši iskop tunela što dodatno usložava samo izgradnju.

 

Sarajevo, 26. 3. 2013.

 

IMG_6476.jpgIMG_6503.jpgIMG_6513.jpgIMG_6547.jpgIMG_6588.jpgIMG_6593.jpg

 
<< Početak < Prethodna 51 52 Sljedeća > Kraj >>