Saopštenje za javnost

Povodom napisa koji su se pojavili na određenim profilima na društvenim mrežama a potom i u medijima u vezi sa navodnim uništavanjem arheološkog lokaliteta i kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine, JP Autoceste FBiH upućuju saopštenje za javnost u kojem skreće pažnju na sljedeće činjenice:

JP Autoceste FBiH prije svake izgradnje dionica na Koridoru Vc angažiraju stručno osoblje iz nadežnih institucija koje uradi elaborat arheoloških istraživanja na trasi autoputa, upravo sa svrhom očuvanja eventualnog arheološkog blaga Bosne i Hercegovine, odnosno da bi se eliminirala svaka mogućnost uništavanja kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine. Konkretno, prije početka radova na poddionici Počitelj-Zvirovići gdje se nalazi i lokacija navodnog inicidenta, urađen je elaborat „Preventivna arheološka istraživanja na trasi autoputa Koridor Vc, dionica Nemila – Donja Gračanica, poddionica Vranduk-Ponirak i dionica Mostar jug – Počitelj, poddionica Počitelj – Zvirovići“. Elaborat je za Ministarstvo kulture i sporta Federacije BiH uradio GeoAVAS d.o.o., Institut za arheologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Eksperti su u ovom istraživanju potvrdili da je arheološko nalazište na lokalitetu Prćavci udaljeno 750 metara i da buduća trasa autoputa ni na koji način ne ugrožava ovu lokaciju. Drugim riječima, lokalitet nije ugrožen izgradnjom autoputa.

Također, u istom istraživanju koje je urađeno u julu 2019 – prije početka radova – navedeno je da su na jednoj kamenoj gomili od dviju evidentiranih gomila, uočeni tragovi nedavne devastacije, što pokazuje da devastacija datira iz perioda prije bilo kakvih radova na autoputu.

Nakon što su mediji preuzeli neprovjerene tvrdnje sa društvenih mreža, JP Autoceste FBiH su danas još jednom provjerili činjenično stanje i, prema našim saznanjima, možemo potvrditi da se navodni inicident dogodio 750 metara od našeg gradilišta i da inicident nije povezan sa radovima na njemu.

Iako prema Elaboratu lokalitet Prćavci u općini Čapljina ne uživa status nacionalnog spomenika niti je naveden u Arheološkom leksikonu BiH već evidentiran u Zavodu za zaštitu spomenika, JP Autoceste FBiH su posvetile značajnu pažnju očuvanju ovog kulturnog artefakta, kao, uostalom, i u svim drugim sličnim pa i kompleksnijim slučajevima. Sve ove činjenice mogu se provjeriti i u drugim relevantnim institucijama kao što je Zavod za zaštitu spomenika Federacije BiH koje se nalazi u sastavu Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Press JP Autoceste FBiH