Investicije od dvije milijarde KM!

Jedan od najvažnijih preduvjeta privrednog razvoja i cjelokupnog napretka društva je razvijena savremena prometna mreža. Uzevši u obzir autoceste kao bitnu sastavnicu razvijenosti države, izgradnju Koridora Vc trebamo smatrati prije svega kao jako važan društveni i ekonomski projekt koji će donijeti novi zamah privredi i postati žilom kucavicom čitave bh. privrede.

Planom izgradnje predviđeno je da tokom 2017. godine imamo šest velikih gradilišta na Koridoru Vc,  a ukupna investicija premašit će dvije milijarde KM i to bi trebao biti najambiciozniji investicioni poduhvat na Koridoru Vc dosad.

Naš prioritet je izgradnja najzahtjevnijih dionica od Međugorja prema Počitelju i dalje prema Mostaru, od Zenice jug prema Zenici sjever i dalje do općine Žepče, te od rijeke Save kod Svilaja do Odžaka.

Ubrzanje izgradnje Koridora Vc zavisi od novog pristupa infrastrukturnim projektima Vlade FBiH. To se najviše odnosi na izgradnju tunela Prenj i dionicu autoputa Mostar sjever-Mostar jug, dva projekta u vrijednosti od  550 miliona eura.

Ove godine krećemo sa prvom fazom gradnje brze ceste Lašva – Nević Polje – Travnik. Ova brza cesta biti će duga 24 km, planirana vrijednost projekta je 183 miliona eura i od izuzetnog je značaja, jer će centralna područja BiH povezati sa autocestom na Koridoru Vc te će znatno poboljšati uvjete odvijanja prometa na relaciji Sarajevo – Banja Luka. Vrlo je bitno je i da ova trasa podiže nivo saobraćajne komunikacije prema Krajini.

Izgradnjom zahtjevnih objekata kao što su most Počitelj i tunel Prenj, podižemo nivo gradnje za još jednu stepenicu u svijetu ozbiljnih građevinskih poduhvata.

Unaprijedili smo sigurnost, održavanje i kontrolu prometa na autocesti izgradnjom prvog Centra za održavanje i kontrolu prometa u Bosni i Hercegovini sve u skladu sa direktivom Evropske komisije 2004/54/EC.

U narednom periodu uvodimo novi billing sistem u cilju optimizacije elektronske naplate cestarine (ACC usluga)  kreiranjem novih paketa za ACC usluge i mogućnošću punjenja ACC uređaja putem Interneta, SMS-a, elektronske banke i slično.

Obaveza, ali i jasna opredijeljenost JP Autocesta FBiH kao društveno odgovornog preduzeća, da ulaže u oblast zaštite okoliša verifikovana je kroz uvođenje standarda ISO 14001:2015.

Uvjereni  smo da će kraći period putovanja, sigurnija i udobnija vožnja novim prometnicama biti na korist podizanju kvalitete života naših sugrađana, ali i razvoju turizma u našoj zemlji te da će brži i lakši prijevoz robe i dobara omogućiti stvaranje boljih i zdravijih poduzetničkih okolnosti za djelovanje u Bosni i Hercegovini, ali i veću konkurentnost na tržištu Evrope.

 

Direktor I Adnan Terzić, dipl.ing.