Intenzivnija gradnja Koridora Vc

 

Autocesta na Koridoru Vc je ključni infrastrukturni regionalni i evropski projekata od vitalnog značaja za BiH. Uvrštavanjem ovog Koridora u mrežu evropskih koridora dovoljno govori o njegovom širem značaju, naročito za zemlje srednje Evrope.

Najveći izazov nam je bio osigurati ponovni rast aktivnosti, odnosno pokretanje novog investicionog ciklusa. U ovom momentu, JP Autoceste FBiH je osiguralo nove investicije vrijedne blizu dvije milijarde KM za novih 80 kilometra autoceste.

Uz to, odobreno je blizu 200 miliona KM bespovratnih sredstava EU a aplicirali smo za nove ukupne vrijednosti preko 200 miliona KM što je rekord za jedno javno preduzeće, a sve to zahvaljujući efikasnim i dobro osmišljenim aplikacijama.

Autocesta na Koridoru Vc se intezivno gradi. Do sada je izgrađeno 102 kilometra, a u izgradnji do kraja godine će biti osam dionica za 40 kilometara nove moderne autoceste. Pokrenuli smo teneder za još četiri dionice za 23 kilometra i završetak postupka očekujemo tokom naredne godine.  Vrlo brzo ćemo raspisati teneder za još dvije dionice za 17 kilometara.

U saradnji sa finansijskim institucijama JP Autoceste FBiH je osiguralo ponude finansiranja izgradnje dionica na potezu od Ovčara do Mostara na dva načina –  zajedničkim finansiranjem EIB-a i EBRD-a te zajedničkim finansiranjem EBRD-a i konzorcija domaćih kreditora po komercijalnim uvjetima.

Izgradnjom zahtjevnih objekata kao što su most Počitelj i tunel Prenj podižemo nivo gradnje za još jednu stepenicu u svijetu ozbiljnih građevinskih poduhvata.

Vrijedi pomenuti da se autocesata A1 gradi kroz planinska područkja složene geološke građe, sa velikim brojem objekata, sa dugim mostovima i tunelima, što usporava i poskupljuje realizaciju ovog projekta.

Aktivno radimo i na izgradnji brzih cesta. Sarajevo – Goražde (tunel Hranjen) je prva brza cesta koju smo počeli da radimo i mi se nadamo da ćemo vrlo brzo rješavati pitanja i prema Jajcu i prema Tuzli i od Širokog prema Hrvatskoj, kao i pitanje brze ceste za Krajinu.

Napravili smo i prvi korak u cilju optimizacije elektronske naplate cestarine. Uveli smo novi obračunski sistem – ACC prepaid-biling za elektronsku naplatu cestarine koji olakšava korištenje ACC Tag uređaja postojećim i novim korisnicima. Pored navedene usluge za sve korisnike autoceste stavili smo u funkciju help desk centar pozivom na besplatni broj 080 02 03 06, čija je svrha biti 24 satna podrška korisnicima autoceste.

Također nama u JP Autoceste FBiH predstavlja izuzetno zadovoljstvo što smo uspjeli dobiti CIPS certifikat (Chartered Institute of Procurement and Supply). To pokazuje našu opredijeljenost ka uvođenju sistema kvaliteta, izvrsnosti u procesu javnih nabavki i istrajnosti na radu. Dobivanjem CIPS-ovog certifikata preduzeće potvrđuje i osnažuje ugled kako u zemlji tako i u inostranstvu. Sve to vodi unapređenju poslovanja kroz kvalitetnije kontakte preduzeća na međunarodnoj sceni.

Jedan od najvažnijih preduvjeta privrednog razvoja i cjelokupnog napretka društva je razvijena savremena prometna mreža. Uzevši u obzir autoceste kao bitnu sastavnicu razvijenosti države, izgradnju Koridora Vc trebamo smatrati prije svega kao jako važan društveni i ekonomski projekt koji će donijeti novi zamah privredi i postati žilom kucavicom čitave bh. privrede.

Za kraj uvjereni smo da će kraći period putovanja, sigurnija i udobnija vožnja novim saobraćajnicama biti na korist podizanju kvalitete života naših građana, ali i razvoju turizma u našoj zemlji te da će brži i lakši prijevoz robe i dobara omogućiti stvaranje boljih i zdravijih privrednih okolnosti za djelovanje u Bosni i Hercegovini, ali i veću konkurentnost na tržištu Evrope.

Bit će nam zadovoljstvo izvještavati javnost o fazama provedbe naših planova.

S poštovanjem,

 

Direktor I Adnan Terzić, dipl.ing.