U prostorijama Operativnog ureda u Sarajevu održano je svečano potpisivanje ugovora i dodjela stipendija Javnog poduzeća Autoceste FBiH za redovite studente i studentice dodiplomskih i postdiplomskih studija.

Stipendijama JP Autoceste FBiH potiče i nagrađuje izvrsnost najboljih studenata, naročito u područjima stručnih fakulteta bliskih djelatnosti Poduzeća.

„Raduje me činjenica da svake godine imamo darovitih mladih ljudi koji zaslužuju dobiti priznanje za uloženi trud i stipendiju kao poticaj daljnjem obrazovanju. Ulaganje u obrazovanje najisplativija je investicija kao ključni faktor ekonomskog rasta i razvoja svakog društva. Prethodnih godina izvjestan broj studenata je imao praksu u našoj firmi, a imamo i naše, sada već bivše stipendiste koji su našli i prvo zaposlenje upravo u Autocestama. To je dokaz da naša stipendija nije cilj, ona je sredstvo i podstrek da budete bolji, uspješniji i konkurentniji na tržištu rada“, istaknuo je Ivica Ćurić, izvršni direktor za ekonomsko-financijske poslove u JP Autoceste FBiH.

Na temelju Pravilnika o dodjeli stipendija, stipendije su  dodijeljene studentima treće godine prvog ciklusa studija, u mjesečnom iznosu od 100 KM kao i studentima prve i druge godine drugog ciklusa studija, u mjesečnom iznosu od 300 KM.

Za osam godina u društveno-odgovorni program JP Autoceste FBiH uložilo je 385.000 KM za preko 200 studentskih stipendija, čime nastoje zadržati mlade stručnjake u BiH i osigurati im bolju budućnost.

Osim dodjele stipendija, JP Autoceste FBiH kao društveno odgovorno poduzeće redovno organizira praksu za studente stručnih fakulteta u vidu posjete gradilištima na Koridoru Vc i objektima koji su namjenjeni za održavanje i kontrolu prometa.

 

Press služba JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar