Najava događaja: Svečano ozvaničenje početka radova na izgradnji tunela Hranjen

Povodom 01. marta- Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, u koordinaciji sa JP Autoceste Federacije BiH, svečano će ozvaničiti početak radova na izgradnji tunela Hranjen.

Ovaj izuzetno značajan čin za građane Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, održaće se u ponedjeljak, 04. marta na lokalitetu Hrenovice, općina Pale u Federaciji BiH, s početkom u 12,00 sati.

Akcija ACC TAG uređaja po cijeni od 19,50 KM!

Javno preduzeće Autoceste FBiH pokreće novu akciju popusta od 50 posto na prodaju ACC TAG uređaja za elektronsku naplatu cestarine na autocesti A1, te nova cijena iznosi 19,50 KM umjesto dosadašnjih 39 KM.

Akcija počinje 20.05.2024. od 08:00 sati i traje do prodaje predviđene količine.

Za akciju će biti dostupno 1.000 ACC TAG uređaja na svim naplatnim mjestima osim naplatnih mjesta Bradina i Tarčin.

Akcija se odnosi isključivo na kupovinu uređaja na navedenim naplatim mjestima, a uređaj možete platiti isključivo gotovinom ili platnom karticom.

Nabavka uređaja po 50% nižoj cijeni nije vezana za određenu kategoriju vozila, te je namijenjena za fizičke i pravne osobe.

Korisnici ACC usluge ostvaruju i cjenovne pogodnosti bonusa od 20% na svaku dopunu novčanih sredstava na ACC TAG uređaju.

Prilikom kupovine potrebno je pripremiti: kopiju saobraćajne/prometne dozvole i ispunjenu pristupnicu za ACC uslugu koja se može preuzeti na naplatnom mjestu ili preuzmite ovdje Pristupnica za ACC uslugu.

Elektronska naplata cestarine omogućava najbrži prolazak kroz naplatna mjesta, bez zaustavljanja, značajno skraćuje vrijeme putovanja uz značajne novčanu pogodnosti.

Za više informacija posjetite https://www.jpautoceste.ba/ ili kontaktirajte besplatni info telefon 080 02 03 06 i na e-mail: acc@jpautoceste.ba ili help.desk@jpautoceste.ba.

 

Sve o ACC TAG uređaju na jednom mjestu 

Vozi bez zaustavljanja, pređi na ACC!

Objavljen Javni oglas radi sporazumnog pribavljanja nekretnina za izvođenje radova u svrhu izgradnje autoceste Orašje -Tuzla, dionica Tuzla-Maoča

Na osnovu čl. 23. Zakona o eksproprijaciji („Službene novine FBiH“ broj 70/07), te Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o eksproprijaciji („Službene novine FBiH“ broj 36/10, 25/12 i 34/16), a u vezi sa članom 92. Zakona o upravnom postupku („Službene novine FBiH“ broj 2/98 i 48/99), JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar objavljuje:

JAVNI OGLAS

radi sporazumnog pribavljanja nekretnina

Odlukom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine V broj  987/2022 od 30.06.2022. godine utvrđen je javni interes za izgradnju Autoceste Orašje-Tuzla, Dionica Tuzla-Maoča.

JP Autoceste FBiH  d.o.o. Mostar pristupa realizaciji projekta izgradnje dionice  Tuzla-Maoča, u koju svrhu će se provesti postupak eksproprijacije nekretnina potrebnih za izgradnju uz isplatu odgovarajućih naknada u skladu sa Zakonom o eksproprijaciji FBiH („Sl. Novine F BiH“ broj 70/07 i 36/10, 25/12 i 34/16).

Pozivaju se svi vlasnici nekretnina koji se nalaze na području:

 • Grad Tuzla, k.o. Dobrnja i k.o. Osoje
 • Grad Srebrenik, k.o. Tinja i k.o. Podorašje

radi pokušaja sporazumnog rješavanja stjecanja prava vlasništva nad određenim nekretninama koje će se eksproprisati u svrhu izgradnje dionice Tuzla-Maoča.

Svi zainteresirani vlasnici čije nekretnine se nalaze na području Grada Tuzle, k.o. Dobrnja i k.o. Osoje i Grada Srebrenik, k.o. Tinja i k.o. Podorašje nakon objave ovog oglasa mogu doći u prostorije JP Autoceste FBiH u ul. Hamdije Kreševljakovića br. 19. u Sarajevu svakim radnim danom u periodu od 07 i 00 do 15 i 30 sati.

Ukoliko se vlasnici nekretnina navedenih katastarskih općina u ostavljenom roku ne jave na ovaj oglas, smatrat će se da nisu zainteresirani za sporazumno rješavanje sticanja prava vlasništva na nekretninama, te će se u skladu sa odredbama Zakona o eksproprijaciji pokrenuti postupak eksproprijacije pred nadležnim organom uprave.

Sve potrebne informacije povodom objavljenog oglasa mogu se dobiti u prostorijama JP Autoceste FBiH u ul. Hamdije Kreševljakovića br.19. u Sarajevu kao i na kontakt tel. broj: 033/277-961, fax 277-901, kontakt osobe Hadžiosmanović Sanela, dipl.pravnik; Čolić Imran, MA.iur. i na kontakt tel. broj: 033/277-919, kontakt osobe: Kolić Irfan, dipl.pravnik i Halilović Alis, MA.iur.

Poziv ostaje otvoren 15 dana od dana objavljivanja u sredstvima informisanja.

Izvještaj o stanju na autocesti A1 za 17.05.2024.god

Svilaj – Odžak (10 km)

Stanje prohodnosti: saobraćaj se odvija po suhom kolovozu.

Zenica sjever – Bradina (100 km)

Stanje prohodnosti: saobraćaj se odvija po suhom kolovozu.

Zbog potreba redovnog održavanja zatvorena je preticajna traka u tunelima Grab,25.Novembar i Vis, lijeva strana, smjer Tarčin-Lepenica.Uz postavljenu privremenu signalizaciju, saobraćaj će se odvijati voznom trakom, do završetka radova.

Zvirovići-Bijača (10 km)

Stanje prohodnosti: saobraćaj se odvija po suhom kolovozu.

DANI OTVORENIH VRATA za projekat izgradnje dionice autoceste Konjic (Ovčari) – tunel Prenj – Mostar sjever

JP Autoceste FBiH d.o.o. u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), kao vodećim finansijerom projekta, ovim putem obavještava sve zainteresovane građane o organizovanju:

 

DANA OTVORENIH VRATA

za projekat izgradnje dionice autoceste Konjic (Ovčari) – tunel Prenj – Mostar sjever

 

Ovaj događaj će se održati u periodu od 05. do 07. juna 2024. godine od 09 do 17 sati na slijedećim lokacijama:

 1. Konjic: juni 2024. godine od 09 do 17 sati u opštinskoj sali.
  Adresa: Maršala Tita 62, 88400 Konjic
 2. Jablanica: 06. juni 2024. godine od 09 do 17 sati u opštinskoj sali.
  Adresa: Pere Bilića 15, 88420 Jablanica
 3. Mostar: 07. juni 2024. godine od 09 do 17 sati u sali JU Kulturni centar Mostar sjever
  Adresa: Put za Ruište, 88208 Potoci, Mostar

Tokom DANA OTVORENIH VRATA predstavnici JP Autocesta FBiH, EBRD-a, nositelja izrade studije uticaja na okoliš i društvo i projektanata autoceste će vas informisati o svim tehničkim elementima autoceste i rezultatima studije uticaja projekta na okoliš i društvo.

Budite slobodni doći na ovaj događaj u bilo koje vrijeme koje Vam odgovara od 09 do 17:00 sati.

Cilj nam je da projekat izgradnje dionice autoceste Konjic (Ovčari) – tunel Prenj – Mostar sjever približimo građanima navedenih opština ali i svim drugim zainteresovanim pojedincima i organizacijama.

 

Ovim putem želimo podsjetiti sve zainteresirane strane da je cjelokupan sadržaj studije uticaja na okoliš i društvo javno dostupan na lokalnom i engleskom jeziku:

Ured u Mostaru: Adema Buća 20, 88000 Mostar

Ured u Sarajevo: Hamdije Kreševljakovića 19, 71000 Sarajevo

Grad Konjic: Maršala Tita 62, 88400 Konjic

Općina Jablanica: Pere Bilića 15, 88420 Jablanica

Grad Mostar: Hrvatskih branitelja 2, 88000 Mostar

 • EBRD ured u Sarajevu: Fra Anđela Zvizdovića 1, 71000 Sarajevo

 

Završna revizija otkupa zemljišta i preseljenja za dionicu autoceste Mostar Jug – Buna

U skladu sa Zaključnim Izvještajem Europske investicijske banke (EIB) iz oktobra/listopada 2021. godine, JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar su preko Technital S.p.A. angažirale tim nezavisnih, vanjskih konzultanata da izvrše Završnu reviziju otkupa zemljišta i preseljenja za dionicu autoceste Mostar Jug – Buna na Koridoru VC.

Draft dokumenta Završna revizija otkupa zemljišta i preseljenja za dionicu Mostar Jug – Buna autocesta na Koridoru VC, u skladu sa EIB-ovim Zahtjevima za okoliš i socijalnim standardima, je bio dostupan za komentare javnosti tijekom perioda od mjesec dana.

Izvješće je revidirano, gdje se to moglo primijeniti, kako bi se prilagodilo primljenim komentarima, a na linku je dostupan finalni dokument.