Davorin Kolić, projektant kompanije Neuron Consult, jučer je na stručnom skupu u Sarajevu  „Tunelogradnja u BiH – Koridor Vc“, govorio o tunelogradnji u Evropi i izazovima koje međunarodni tim eksperata očekuje na izgradnji 51 tunela, odnosno više od 60 kilometara tunela planiranih na trasi Koridora Vc.

Kolić napominje da su zamlje Balkana prije deset godina počele organizirati nacionalna udruženja za tunele, dok su Slovenija i Hrvatska prvobitno postale članice Svjetske tunelske organizacije, a 2010. godine članstvu su se pridružile Crna Gora i Bosna i Hercegovina, a potom Srbija, Makedonija i Albanija.

– Razmjena iskustava u ovoj oblasti je izuzetno važna i upravo to činimo danas, ali činit ćemo i na sličnom skupu u Opatiji u junu ove godine. BiH je u ovom trenutku jedina zemlja koja sistematski i masovno razvija tunelogradnju na svojim autocestama, jer u drugim dijelovima Evrope to je okončan proces – rekao je Kolić.

Ističe da su putevi kroz BiH veze prema jugoistoku Evrope i veze sa Turskom, a u budućnosti i sa Ukrajinom i drugim predviđenim evropskim koridorima.

– BiH je u tome veoma značajna, tim više što se u posljednjim godinama pojačala važnost luka na Jadranskom moru, kao štp su Ploče, Bar, Koper, Zadar i Split. Te luke će biti veoma značajne za uvoz roba u Evropu, jer jednostavnije je od Sueckog kanala koristiti ove luke, umjesto recimo Hamburga, a potom robu prevoziti na istok. Zbog toga je razvoj cesta, ali i željeničke infrastrukture u BiH od izuzetnog unačaja – objasnio je Kolić i dodao da je razvoj transportne komunikacije nužnost za razvoj jedne zemlje.

Oko 320 kilometara dug autoput Koridora Vc koji će prolaziti kroz Bosnu i Hercegovinu u svom sastavu će imati 51 tunel, s ukupnom dužinom od oko 60 kilometara. Trenutno je završena izgradnja oko 13 kilometara tunela, dok je u izgradnji sedam tunela dužine oko 11 km. Najveći izazov za inžinjere će biti izgradnja tunela Prenj kroz istoimeni planinski masiv, a koji će po završetku sa svojih skoro 11 kilometara dužine biti jedan od najdužih u Evropi.

Stručni skup „Tunelogradnja u BiH – Koridor Vc“, koji je okupio  eminentne inžinjere i stručnjake iz oblasti projektovanja i izgradnje tunela na Koriduru Vc u Bosni i Hercegovini održava se u   organizaciji Udruženja inžinjera geotehničara u BiH, a u saradnji s JP Autoceste FBiH d.o.o Mostar.

Skup je podržan bespovratnim sredstvima Evropske unije koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Izvor: Fena.ba