U srijedu, 10. travnja 2024. u zgradi Općine Novi Travnik, održan je sastanak koji je rezultirao potpisivanjem Sporazuma između JP Autoceste FBiH  i Općine Novi Travnik.

Sastanaku su nazočili ministrica prometa i komunikacija u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, Andrijana Katić, vršitelja dužnosti direktora JP Autoceste FBiH, Denis Lasić, te načelnik Općine Novi Travnik, Stjepan Dujo.
Sporazum ima za cilj olakšati suradnju između JP Autoceste FBiH, izvođača radova i lokalne zajednice tijekom izgradnje dijela brze ceste Lašva – Nević Polje, posebice na području LOT 5: petlja Vitez – izlaz iz poslovne zone – petlja Nević Polje. Sporazum je usmjeren na stvaranje pozitivnog ozračja koje će osigurati suštinsku suradnju između svih relevantnih strana, uključujući građane koji žive u susjedstvu predviđenog projekta.

Potpisivanjem ovog sporazuma JP Autoceste FBiH obvezuju se kako će preko izvođača radova, nakon potpisivanja Sporazuma izvršiti radove:

  • Potputnjak na dijelu Bc km 8+520,00 i lokalna cesta između novog potputnjaka i regulacije korita rijeke Lašve;
  • Sanacija lokalne ceste u MZ Nević Polje;
  • Most preko novog korita rijeke Lašve u nastavku na pravac potputnjaka na dijelu BC km 8+520,00.

“Sve projekte koje je dostavila Općina Novi Travnik uključili smo u tzv. Prijateljsko okruženje. Riječ je o tri projekta ukupne vrijednosti 1.5 mil. KM“ – kazao je Lasić.
Općina Novi Travnik se obavezuje kako će u tijeku izgradnje dijela brze ceste i spojnih cesta, dati prioritet JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar i Izvođaču radova kod rješavanja administrativnih poslova. Općina Novi Travnik se obavezuje i kako će rješavati imovinsko-pravne poslove koje su u njezinoj nadležnosti, za poslove koji su obaveza izvođača radova i JP Autoceste FBiH, kao i ishodovanje svih potrebnih suglasnosti i dozvola za potrebe neometanog izvođenje radova definiranih Sporazumom.

“Današnji sporazum je rezultat rada Ministarstva, JP Autoceste FBiH i Općine da se na zadovoljstvo naših građana spomenuti projekti realiziraju što prije“ dodao je načelnik Stjepan Dujo.

Ministrica Katić kazala je kako Novi Travnik može biti primjer i drugim općinama, ne samo u KSB nego i šire.
“Mi smo danas razgovarali i o drugim projektima, koji se odnose na magistralne ceste, ali i druge prometnice. Proračunom za 2024. godinu osigurali smo 22 milijuna za pomoć lokalnim, gradskim i regionalnim cestama. Danas smo konkretizirali koliko Ministarstvo može pomoći Novom Travniku“ – kazala je ministrica prometa i komunikacija u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine Andrijana Katić.