Danas se u Sarajevu u organizaciji Udruženja inženjera geotehničara u BiH, a u saradnji s JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar održava stručni skup “Tunelogradnja u BiH – Koridor Vc”.

Cilj stručnog skupa je okupljanje eminentnih inženjera i stručnjaka koji su aktivno učestvovali i još uvijek učestvuju u projektovanju i izgradnji tunela na Koridoru Vc kroz Bosnu i Hercegovinu, a koji će govoriti o izazovima s kojima su se susretali, te znanjima i iskustvima koja su stekli tokom rada na ovim projektima.

Na trasi Koridora Vc, čija dužina kroz Bosnu i Hercegovinu iznosi oko 320 km, trenutno je planirana izgradnja 51 tunela, odnosno 52 ukoliko se uzme u obzir nedavno najavljena izgradnja tunela u Nemili. Ukupna planirana dužina tunela na trasi Koridora Vc iznosi preko 60 km, što najbolje ukazuje na kompleksnost projekta izgradnje Koridora Vc kroz Bosnu i Hercegovinu, kao i na važnost segementa tunelogradnje. Ukupno je izgrađeno 14 tunela dužine oko 13 km, u izgradnji je 7 tunela dužine oko 11 km, dok su ostali tuneli u fazi tenderisanja ili projektovanja.

Generacijski projekat na Koridoru Vc svakako predstavlja izgradnja tunela Prenj, planirane dužine oko 10,9 km, što ga svrstava među deset najdužih cestovnih tunela u Evropi. Izgradnja tunela Prenj će biti finansirana iz kreditnih sredstava međunarodnih finansijskih institucija Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropske investicijske banke (EIB), bespovratnih sredstava Evropske unije te vlastitih sredstava JP Autoceste FBiH.

Stručni skup je podržan bespovratnim sredstvima Evropske unije koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

 

Press JP Autoceste FBiH