Izgradnja vodovodne mreže za naselje Stanojevići – nastavak dobre suradnje JP Autoceste FBiH i grada Čapljine

Iako je izgradnja Koridora Vc prioritet JP Autoceste FBiH, aktivnosti Poduzeća su usmjerene i na razvoj lokalnih zajednica kroz koje Koridor prolazi. Obzirom da izgradnja autoceste utječe na lokalne zajednice, JP Autoceste FBiH pronalazi načine za uspostavljanjem kvalitetne suradnje sa tim istim lokalnim zajednicama.

Jedan od aktualnih pozitivnih primjera suradnje između JP Autoceste FBiH i lokalne zajednice realizira se na području Čapljine gdje se u sklopu aktivnosti oko izgradnje autoceste na poddionici Buna – Počitelj i potreba odmorišta Rotimski potok realizira i izgradnja vodovodne mreže za naselja koz koja dionica prolazi. Izgradnjom vodovodne mreže ukupne dužine od 5.100 metara otvara se mogućnost priključka za 50 domaćinstava naselja Stanojevića,  kao i veza za Trijebanj (općina Stolac).

O suradnji grada Čapljine i JP Autoceste FBiH, kao i o važnosti svega onoga što donosi izgradnja Koridora Vc jednoj lokalnoj zajednici svoje mišljenje je dao i gradonačelnik grada Čapljine, dr.Smiljan Vidić.

– Za svaku lokalnu zajednicu prometna uvezanost je značajna sa svih aspekata društva. I do sada je grad Čapljina bio prometno dobro povezan ali izgradnja auto-puta daje novu dimenziju u našem razvoju i strateškom pozicioniranju Čapljine kao subregionalnog središta. Na taj način postajemo konkurentniji na tržištu uz kvalitativne i kvantitativne benefite. Ovo su dugoročni benefiti, a oni kratkoročni se već sada osjete.

Sva naša građevinska operativa je angažirana na trasi auto-puta, probijene su brojne prilazne ceste koje sada, a i u budućnosti će koristiti lokalnom stanovništvu uz porast cijena njihovih parcela do kojih se sada može doći autom.Brojni uposlenici na trasi se hrane u našim restoranima, navečer šetaju gradom i posjećuju ugostiteljske objekte, tomu treba pridodati da jedan dio njih spava u privatnom smještaju – kazao je gradonačelnik Vidić.

Ukupna vrijednost aktivnosti oko izrade vodovodne mreže iznosi 573.390,13 EURA s PDV-om. Značaj projekta izgradnje vodovodne mreže na ovom prostoru posebno dobiva na važnosti kad se zna da su mještani Stanojevića i okolnih mjesta više od dvadeset godina bezuspješno pokušavali realizirati isti ovaj projekt.

– Zahvaljujući izgradnji auto-puta, odnosno JP Autoceste FBiH, temeljito je rekonstruirana regionalna prometnica Čapljina- Čitluk  (Tromeđa ) što je od velikog značaja za obe lokalne zajednice kao i za našu gospodarsku zonu u Zvirovićima. Posebno važan projekt  koji je vezan uz izgradnju autoputa je izgradnja vodovoda od vodospreme Gradina do Stanojevića. Na ovaj način mještani Stanojevića će biti priključeni na gradski vodovod te će im biti ostvaren stoljetni san – ustvrdio je Vidić.

 

Press JP Autoceste FBiH