Jelčić: Rekordna naplata cestarine

Autocesta na Koridoru Vc se intenzivno gradi. U izgradnji je 48 kilometara autoceste i brze cesta kroz Federaciju BiH. Unatoč restrikcijama izazvanim pandemijom virusa COVID-19, svih 11 gradilišta je aktivno i radovi su u punom jeku. Pored građenja, upravljanje i održavanje auto­ceste ima važnu ulogu u funkcioniranju JP Autoceste FBiH. Sektorom upravljanja i održavanja, u čijoj nadležnosti je sustav naplate cestarine, rukovodi Marin Jelčić. Povod razgovora su prihodi naplate cestarine i poboljšanja elektronske naplate cestarine.

Iza nas je teška godina, a i ova se odvija u vanrednim okolnostima, kako sve to utiče na poslovanje JP Autoceste FBiH konkretnije na naplatu cestarine?

Iako se poslovanje JP Autoceste FBiH odvija u epidemiološkim izazovnim uvjetima, razloga za optimizam ima. U tromjesečnom razdoblju na autocesti je prometovalo 2.492.570 vozila i ostvaren je ukupan prihod od 8.687.159,16 KM, što je apsolutni rekord prvog kvartala otkada postoji naplata na A1.

U odnosu na isto razdoblje 2020. godinu naplaćena cestarina veća je za 4%, a u odnosu na isto razdoblje do sada najboljeg rezultata prvog kvartala iz 2019. godine povećanje za 0,60%.

Kako objašnjavate navedeni rast u prometu vozila i prihoda od naplate cestarine u ovim teškim vremenima ako nije došlo do povećanja cijene autoputa?

Iako smo u 2020. godini osjetili pad prometa vozila i prihoda od naplate cestarine cijena cestarine je ostala ista. Svjesni smo standarda stanovništva u BiH i prema mojim saznanjima neće biti povećanja cijene korištenja autoceste. Također i bonus od 20% za svaku ACC dopunu korisničkog računa je ostao nepromijenjen.

Uvođenje novog obračunskog – biling sistema je bio početak naše cjelokupne strategije odnosa s korisnicima autoceste. Prioritet nam je bio poboljšati ACC uslugu tako što ćemo je učiniti pristupačnijom za korisnike.

Povećanju ukupnog prihoda za prva tri mjeseca sigurno je utjecalo trend povećanja korisnika ACC usluge. Osluškivali smo potrebe korisnika i realizirali niz pogodnosti za sve ACC korisnike.

Početkom godine smo uveli dodatne pogodnosti korištenja jednog ACC TAG uređaja na više vozila prve kategorije, te smo korisnicima ACC usluge obezbijedili i mobilnu aplikaciju zajedno sa opcijom online dopune korisničkog računa gdje korisnik nakon obrade transakcije ima na raspolaganju dopunjeni iznos u realnom vremenu.

Kako bismo smanjili kontakte obezbijedili smo na svim naplatnim mjestima vanjske nosače za POS terminale kako bismo olakšali plaćanje bankovnim karticama i kontakte sveli na minimum.

Koliko je učešće elektronske naplate cestarine u ukupnoj naplati? Koliko ACC korisnika imate?

Trenutni udio elektronske naplate cestarine u ukupnoj naplati cestarine je 44%, a ukupan broj prodanih ACC TAG uređaja je 55.000.

ACC TAG uređaj kao sredstvo plaćanja cestarine je izuzetno popularan kod korisnika autoceste, tako da ćemo i ove godine nastojati organizirati akcijsku prodaju ACC TAG uređaja kako bi korisnici došli u posjed uređaja na povoljniji način.

Press JP Autoceste FBiH