Danas je u Bihaću, u okviru 18. Međunarodnog sajma ekologije “EKOBIS 2021.” održana panel rasprava pod nazivom  “Strateški značaj, trenutne i buduće aktivnosti na cestovnom povezivanju sjeverozapada i jugoistoka BiH“. Panel rasprava održana je u organizaciji JP Autoceste FBiH i JP Ceste FBiH, a osim predstavnika navedenih poduzeća u  raspravi su sudjelovali i predstavnici Vlade FBiH, Vlade USK i Privredne komore USK.

Elmedin Voloder, v.d.direktor JP Autoceste FBiH upoznao je nazočne s aktivnostima koje ovo poduzeće provodi oko realizacije izgradnje brze ceste na  putnom pravcu Velika Kladuša – Cazin – Bihać.

– Za ovu godinu predviđena su sredstva za izradu idejnog projekta i studije opravdanosti sa dijelom glavnog projekta. Sama izrada projektne dokumntacije jednostavnija je u odnosu na dio koji slijedi, a to je ishodovanje građevinske dozvole i eksproprijacija. U suradnji s Vladom Federacije BiH već smo dogovorili način kako možemo osigurati inicijalna sredstva za početak izgradnje dijela brze ceste od Velika Kladuše preko Cazina do Bihaća. Uvjet za realizaciju projekta jeste da Unsko – Sanski kanton, odnosno Vlada zajedno sa Skupštinom donese potrebne odluke o usvajanju prostornog plana. Plan JP Autoceste FBiH za iduću godinu je da se krajem jeseni krene s izgradnjom prve dionica ove brze ceste u duljini od 10 kilometara – izjavio je v.d. direktora JP Autoceste FBiH Elmedin Voloder.

Osim v.d.direktora Volodera današnjem sajmu nazočio je i Ešef Džafić, v.d.direktora za projektiranje i građenje JP Autoceste FBiH.

 

Press JP Autoceste FBiH