Bosna Bank International u saradnji sa strateškim partnerom – Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo, te dioničarima BBI banke – Islamskom razvojnom bankom (IsDB), Dubai islamskom bankom (DIB) i Abu Dhabi islamskom bankom (ADIB) organizator 12. godišnje Međunarodne konferencije o poslovanju i investicijama – Sarajevo Business Forum koja se održava od 17. do 19. maja u Sarajevu. Posebnu podršku ovogodišnjem Forumu dalo je JP Autoceste FBiH, 

U sklopu Foruma, najvećeg poslovnog događaja u regiji koji okuplja poslovne lidere iz cijelog svijeta, danas je u hotelu Hills na Ilidži održana panel diskusija pod nazivom “Čvrsti temelji za održivi razvoj” kojoj je prisustvovao šef službe – projektovanje i studije u Autocestama FBiH Tarik Pihura.

JP Autoceste FBiH kao društveno odgovorna kompanija godinama poduzima napore na poboljšanju i izgradnji putne infrastrukture kao važnog osnova za sveukupni ekonomski rast države.

“Moramo poboljšati sve veze između gradova i regija kako bismo BiH usmjerili na pravi put. Održivi razvoj je neraskidivo povezan s ekonomskim razvojem. Naše investicije su se povećale posljednjih 10-15 godina, što je rezultiralo povećanjem BDP-a. Kada je u pitanju zaštita okoliša, svi naši projekti su osmišljeni s ciljem zaštite okoliša. Dio naših studija naziva se ‘procjena utjecaja na okoliš’, jer na taj način procjenjujemo sve investicije na okoliš i možemo spriječiti negativne utjecaje autoputeva na okoliš. Također, društvena inkluzija je jedan od glavnih ciljeva i fokusa naše kompanije. Naporno radimo i angažiramo stručnjake koji kreiraju projekte i pomažu nam da prevaziđemo određene izazove. Kao prilično složena država, suočavamo se s podjelama u administraciji, a jedna od prepreka su i veze između gradova, općina i kantona. Trenutno radimo na izradi svih projekata i vjerujem da ćemo, uz podršku Vlade i svih institucija, završiti Koridor Vc do 2028. ili 2029. godine. Količina investicija je ogromna, govorimo o milijardama u naredne tri godine”, rekao je Pihura.

Panelu su prisustvovali još Manuela Naessl, šefica Ureda EBRD-a u BiH kao moderatorica, Biljana Braithwaite, izvršna direktorica Sustineri Partnersa, generalni direktor BH Telecoma Sedin Kahriman, Alan Bajić, direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo i Dr. R. Ahmet Albayrak, zamjenik izvršnog direktora banke Kuveyt Türk.

Press JP Autoceste FBiH