Koridor 5C, kao vitalna cestovna arterija koja će povezati Bosnu i Hercegovinu s ostatkom Evrope, donosi sa sobom ne samo ekonomske promjene već i novu eru mobilnosti.

Izgradnjom autoceste, gradovi postaju dostupniji, a saobraćajna povezanost je jako bitna za turizam i kompletnu ekonomiju.

Autocesta gradovima i mjestima kroz koje prolazi od samog početka gradnje donosi puno toga, od zapošljavanja lokalnog stanovništva do izgradnje infrastrukture, pa sve do novih investicija.

Međutim, osim gradnje Koridora 5C, kroz sporazume o prijateljskom okruženju realizuju se i drugi projekti od izuzetne važnosti za lokalno stanovništvo.

Dugogodišnja praksa JP Autocesta FBiH na cijelom području Federacije, tamo gdje se gradi Koridor 5C, jeste da kroz projekte izgradnje autoceste ulaže i u lokalnu zajednicu.

Projekti koji se odnose na izgradnju i rekonstrukciju lokalnih cesta, izgradnju i rekonstrukciju komunalne infrastrukture mjesnih zajednica realiziraju se u sklopu sporazuma o realizaciji projekata iz programa prijateljskog okruženja prilikom provođenja aktivnosti na projektovanju i izgradnji određenih dionica autoceste na Koridoru Vc.

U toku je realizacija sporazuma o prijateljskom okruženju potpisanim sa Općinom Hadžići u sklopu izgradnje dionice Tarčin – Ivan. Ovaj sporazum je vrijedan blizu milion eura koji će lokalnom stanovništvu obezbijediti lagodniji, ljepši i zdraviji život.

Prije svega najvažniji projekat je gradnja kolektora za odvodnju lokalnih voda i poboljšanje vodosnabdijevanja na tim mjesnim zajednicama, a isto tako poboljšanje društvenog standarda kroz sanaciju lokalnih cesta.

Dužina kolektora iznosi 6,5 kilometara i proteže se od naselja Vukovići pa sve do ulaza u Tarčin. Projektom su obuhvaćena naselja Vukovići, Trzanj, Raštelica, Smucka, Tarčin i Vrbanja. Prema hidrauličkom proračunu iz Glavnog projekta fekalne kanalizacije za područje Tarčina sa okolnim naseljima ukupan broj domaćinstava iznosi 528, odnosno preko 3.200 stanovnika općine će dobiti novu kanalizacionu mrežu.

Radovi su zvanično počeli u julu 2023. godine, a zaključno sa novembrom ukupno je izgrađeno 2.000 metara, odnosno 30% od ukupne dužine trase.

Paralelno će se raditi zamjena vodovoda u dužini 2000 metara.

Trenutno se gradi 60 kilometara autoceste na Koridoru 5c. Izgradnju Koridora 5c u Bosni i Hercegovini Evropska unija sufinansira sa oko 870 miliona eura bespovratnih sredstava. Također, putem povoljnih kredita, izgradnju autoputa finansiraju i Evropska investiciona banka sa preko milijardu eura koliko je do sada uložila, Evropska banka za obnovu i razvoj i ostale međunarodne institucije.

Cijelu reportažu pogledajte na linku: