Saobraćaj na dionici Zenica jug – Lašva se nakon poplave normalizirao

Saobraćaj na dionici Zenica jug – Lašva je normaliziran, uz kraća ograničenja, nakon što je snažno nevrijeme praćeno obilnom kišom prouzročilo obustavljen saobraćaj.

U toku su radovi čišćenja razdjelnog pojasa od nakupljenog otpada nanesenog vodenim bujicama.

-Najvažnije je da se saobraćaj neometano odvija i da korisnici koji se voze ovom dionicom nisu ugroženi, a sanacija iako hitna, očekujemo da bude završena u narednih nekoliko mjeseci, nakon što se završe sve procedure potpisa ugovora za projektiranje, a nakon toga i za izvođenje sanacionih radova, kazao je Ivan Zelenika, šef Službe upravljanja, nadzora i sigurnosti prometa.

Posljedice poplava su se manifestirale uglavnom kao odroni zemlje i nasipa trupa autoceste, što je za posljedicu imalo nanošenje većih količina zemlje, blata, smeća i drugog otpadnog materijala na kolovoz. Na pet lokacija je došlo do odrona škarpi odnosno nasipa uz kolovoz.

Odronom jednog dijela škarpe u blizini ulaza u tunel „1.mart“ došlo do potkopavanja temelja portalnog nosača, čime je sam nosač iskrivljen te zbog opasnosti za odvijanje saobraćaja isti je demontiran. U blizini naplatnog mjesta Lučani odronila se škarpa u dužini od cca 15 metara, što je ugrozilo stabilnost odbojne ograde, te je došlo do padanja jednog stuba rasvjete.

-Okvirne iznose štete još uvijek procjenjujemo. Stvarni iznosi će se znati nakon izrade projekta sanacije i same sanacije oštećenih dijelova. U iznos štete će se svakako ukalkulirati i radovi mašina i osoblja na hitnom saniranju i čišćenju kolovoza koje je započeto isti dan odmah nakon prestanka padavina, a koje je imalo za cilj ponovno uspostavljanje saobraćaja, istaknuo je Zelenika.

Sve aktivnosti prati Krizni štab JP Autoceste FBiH sačinjen od predstavnika Sektora za upravljanje i održavanje autoceste, a koji je formiran na sam dan poplava.

 

Press služba JP Autoceste FBiH