Udruženje inženjera geotehničara u BiH u saradnji s JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar organizuje stručni skup Tunelogradnja u BiH – Koridor Vc, koji će se održati u utorak, 14.03.2023. godine, u terminu od 9:30 do 16:00 h u hotelu Swissôtel Sarajevo, Vrbanja 1.

Skup je podržan bespovratnim sredstvima Evropske unije koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Na trasi Koridora Vc, čija dužina kroz Bosnu i Hercegovinu iznosi oko 320 km, trenutno je planirana izgradnja 51 tunela, odnosno 52 ukoliko se uzme u obzir nedavno najavljena izgradnja tunela u Nemili. Ukupna planirana dužina tunela na trasi Koridora Vc iznosi preko 60 km, što najbolje ukazuje na kompleksnost projekta izgradnje Koridora Vc kroz Bosnu i Hercegovinu, kao i na važnost segementa tunelogradnje. Ukupno je izgrađeno 14 tunela dužine oko 13 km, u izgradnji je 7 tunela dužine oko 11 km, dok su ostali tuneli u fazi tenderisanja ili projektovanja.
Generacijski projekat na Koridoru Vc svakako predstavlja izgradnja tunela Prenj, planirane dužine oko 10,9 km, što ga svrstava među deset najdužih cestovnih tunela u Evropi. Izgradnja tunela Prenj će biti finansirana iz kreditnih sredstava međunarodnih finansijskih institucija Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropske investicijske banke (EIB), bespovratnih sredstava Evropske unije te vlastitih sredstava JP Autoceste FBiH.

Cilj stručnog skupa je okupiti eminentne inženjere i stručnjake koji su aktivno učestvovali i još uvijek učestvuju u projektovanju i izgradnji tunela na Koridoru Vc kroz Bosnu i Hercegovinu, a koji će govoriti o izazovima s kojima su se susretali, te znanjima i iskustvima koja su stekli tokom rada na ovim projektima.

 

Predavači i teme: 

Investicije u tunelogradnji na Koridoru Vc Elmedin Voloder, direktor JP Autoceste FBiH, BiH
Projekt menadžment u tunelogradnji Tarik Pihura, JP Autoceste FBiH, BiH
Tunelogradnja u Europi Davorin Kolić, Neuron Consult, Austrija/Hrvatska
Tunelogradnja na Koridoru Vc Mehmed Mesihović, Arkus d.o.o, BiH
Geotehničko projektiranje u tunelogradnji Branko Stojković, Intergeo d.o.o, Hrvatska
Tunel Zenica Nermin Šehagić, PPG d.o.o, BiH
Tuneli na dionici Ozimica-Poprikuše Dragana Rupar, N-ing d.o.o, Srbija
Tunel Golubinja Vojkan Jovičić, IRGO, Slovenija
Tunel Crni Vrh Sadina Damadžić i Milada Mataradžija, Divel d.o.o, BiH
Tunel Ivan Alaga Husić, JP Autoceste FBiH, BiH
Tunel Prenj David Rajšter, Elea iC, Slovenija
Tuneli u dinarskim masivima Darko Šarić i Donat Užarević, Institut IGH d.d, Hrvatska

 

Detaljni program stručnog skupa možete pronaći OVDJE 

Press JP Autoceste FBiH