Dvanaesta međunarodna investicijska konferencija Sarajevo Business Forum (SBF) počinje sutra, a okupit će smotru investitora i poslovnih ljudi, brojnih predstavnika država i vlada regiona i svijeta, na kojoj će svi učesnici imati priliku da se upoznaju s mogućnostima ulaganja u Bosnu i Hercegovinu, ali i zemlje regiona: Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju i Albaniju. U srijedu i četvrtak 17. i 18. maja, Sarajevo će biti ekonomski centar regije, ali će se s pažnjom pratiti i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Velikoj Britaniji, Grčkoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Srbiji, Bugarskoj, Turskoj, Njemačkoj i drugim zemljama iz kojih dolaze ovogodišnji govornici i panelisti.

Sarajevo Business Forum, investicijsko-poslovna konferencija nudi svim posjetiteljima priliku za umrežavanje i investiranje, a koju pod pokroviteljstvom Predsjedništva Bosne i Hercegovine, organizuje Bosna Bank International u saradnji sa strateškim partnerom – Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo, te dioničarima BBI banke – Islamskom razvojnom bankom (IsDB), Dubai islamskom bankom (DIB) i Abu Dhabi islamskom bankom (ADIB) kao i brojnim drugim domaćim i inostranim partnerima.

Svoju partnersku podršku održavanju 12. Sarajevo Business Foruma dalo je i JP Autoceste FBiH, kao i tokom nekoliko ranijih godina.

Čvrsti temelji za održivi razvoj

Prvog dana Foruma, održat će se panel „Čvrsti temelji za održivi razvoj“ kojim će moderirati gđa. Manuela Naessl, šef Ureda za BiH Evropske banke za obnovu i razvoj, u okviru kojeg će se diskutovati o važnosti uključivanja u evropske standarde održivog razvoja i smanjenja proizvodnje stakleničkih plinova.

Cilj ovog panela je istražiti koncept održivog razvoja i njegove praktične implikacije za kompanije i zajednice u regiji Zapadnog Balkana.

Panel će se fokusirati na održivu infrastrukturu koja stvara prilike za poboljšani pristup energiji, vodi, komunikacijama i digitalnim uslugama, dok minimalizira negativne utjecaje na ljude i planetu.

Učesnici će diskutovati o tome kako akteri javnog i privatnog sektora mogu sarađivati u razvoju i finansiranju održivih infrastrukturnih projekata koji koriste zajednicama, podržavaju privredni rast i doprinose postizanju ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda (SDG).

Govornici na ovom panelu su: g. Elmedin Voloder, direktor JP Autoceste FBiH, g. Sedin Kahriman, generalni direktor BH Telecoma, g. Alan Bajić, generalni direktor Sarajevo International Airport, dr. Ahmet Albayrak, zamjenik direktora Kuveyt Turk Participation Bank, te Biljana Braithwaite generalni direktor i osnivački partner u Sustineri Partners za Zapadni Balkan.

 

U okviru Sarajevo Halal Fair posjetite štand JP Autoceste FBiH od 17. do 19. maja 2023. godine, u vremenu od 10:00 do 18:00 sati.