Delegacija JP Autoceste F BiH, predvođena izvršnom direktoricom Sektora za opće, pravne i kadrovske poslove Mirnesom Agić, boravila je jučer u Bihaću, gdje je razgovarala s predstavnicima Gradske uprave, Vlade Unsko-sanskog kantona i Privredne komore. Teme sastanka su bile projekt brze ceste Bihać-Cazin-Velika Kladuša-granica s R Hrvatskom i nastavak saradnje u okviru ovogodišnjeg Međunarodnog sajma ekologije – EKOBIS.

Za eksproprijaciju zemljišta za ovu brzu cestu, već je izdvojeno dva miliona konvertibilnih maraka.

„Mi u Autocestama imamo završen jedan dio, tj. dionicu Bihać-Ćoralići, dužine 18 km. Idejni projekt za tu dionicu nam je završen i očekujemo ponavljanje tendera za glavni projekat. Do kraja ove godine, nadamo se, pristupićemo eksproprijaciji zemljišta“.-najavila je Mirnesa Agić, izvršna direktorica za opće, pravne i kadrovske poslove JP Autoceste F BiH.

„Razgovarali smo o konkretnim potezima, koji trebaju biti učinjeni, nakon što se izvrši izbor glavnog projekta za dionicu, koja ide od Bihaća do Ćoralića, odnosno kružnog toka Rajak“.-kaže Almir Imširović, ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK.

„Danas smo konkretno razgovarali o brzoj cesti Bihać-Cazin-Velika Kladuša i to je zapravo projekat, koji se naslanja na projekt Treće razvojne osi, koji bi dalje trebao ići prema Karlovcu i Novom Mestu. Ova brza cesta povezala bi tri veća grada na području USK, ali ukoliko ona ne ide dalje prema Evropskoj Uniji i prema centru države, ona nema potpuni smisao“.-rekao je Sedić.

Postupak eksproprijacije je moguće pokrenuti i na osnovu idejnog projekta i to je ono što daje nadu da bi se ovaj postupak mogao završiti do kraja ove ili polovine naredne godine, kako bi se stvorile pretpostavke za izgradnju pomenute auto-ceste.

Armin Kardašević, ministar privrede USK najavio je da će se razgovori o ovoj temi nastaviti i na ovogodišnjem sajmu ekologije EKOBIS, tokom kojeg će se građanima detaljnije predstaviti ovaj projekt.

„Cestovno povezivanje Unsko-sanskog kantona s Evropskom unijom i ostatkom države, uvijek je bila tema kojoj smo mi na sajmu EKOBIS pridavali posebnu važnost. Iznimno nam je zadovoljstvo da će se JP Autoceste Federacije BiH i ove godine predstaviti na sajmu EKOBIS kao izlagač, te u pratećem dijelu programa gdje će predstaviti ovaj ali i ostale projekte i aktivosti“.-kaže Sanela Sabljaković, predsjednica Privredne komore USK.