Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović održao je danas sastanak sa direktorom JP Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine Elmedinom Voloderom i v.d. direktorom JP  Autoputevi Republike Srpske Slobodanom Stanarevićem.

Fokus razgovora bila je realizacija projekta izgradnje autoputa od Sarajeva do Beograda, odnosno rješavanje problema finasiranja izgradnje te definisanja dijela trase autoputa koji prolazi kroz Brčko distrikt.

Na sastanku je istaknuto da Turska pokušava pronaći način na koji bi finansirala cijeli projekat izgradnje ove saobraćajnice.

Dogovoreno je da u narednih 15 dana ministar Mitrović sa direktorima entitetskih preduzeća za autoceste održi novi sastanak na kojem će predložiti moguće varijante trase koja prolazi kroz Brčko distrikt i na koncu ponuditi najbolje rješenje.

Razgovarano je i o izgradnji Jadransko-jonske autocesta, novom projektu izgradnje brze ceste od Višegrada do Trebinja te uvezivanju jedinstvene naplate cestarine, čime bi se olakšalo korištenje autoceste na Koridoru Vc.

Press JP Autoceste FBiH